miercuri, 12 august 2009

Simple observatii1. In sfarsit va ajunge si Madonna in Romania, daca nu isi va contramanda cumva concertul imbolnavindu-se de aceasta noua gripa. Ceea ce nu-i dorim, evident. Mare tam-tam, emotii puternice din partea poporului roman, radiouri on-line speciale etc. Ne pregatim, difuzam hiturile ca sa fim gata de eveniment. In acest registru nu putem sa nu remarcam ca cea care si-a inceput cariera de cantareata cu marele hit LIKE A VIRGIN oripiland pudica Biserica Romano-Catolica (dar tocmai acesta este scopul unor astfel de hituri, sa ii zgandare pe reactionari si conservatori) continuand-o cu o serie de alte melodii, mai mult sau mai putin reusite si sfarsind acum,la 50 si ceva de ani cu hitul GIVE IT TO ME ( care in traducere libera inseamna trage-mi-o). Bravo, superba evolutie!
2. Observ din defect profesional relatia dintre bunici si nepotii mici, de 2-3-4 ani. Trecand pe langa un bloc de 10 etaje cu bulina rosie am remarcat inca o data violenta cu care se exprima bunicii atunci cand nepoteii lor fac nazbatii (alearga, tipa, se joaca si se simt bine). "taci din gura ca iti trag una peste fata" "te plesnesc de-ti sar mucii" "esti nebuna la cap?? nu mai/ alerga/striga/topai""te bat de iti sare.... Uneori chiar asist la sincere aplicari de corectii fizice ceea ce ma scoate din tatani. Pac, o palma grea peste fata etc. Banuiesc ca multe refulari bine ascunse care salasuiesc in acesti bunici batrani care au construit si au crezut poate in comunism, care si-au consumat sute de ore din viata la cozi nenorocite ies la iveala atunci cand trebuie sa aiba grija de nepotii lor care, obvios, sunt anarhici, au crescut in "timpurile astea nenorocite". Bunici prinsi in capcana timpului caci nici atunci nu a fost raiul de pe pamant chiar daca toti s-au descurcat (cu rude pe la tara, cu rude nomenklaturiste sau securiste etc.)era ordine, liniste si se stia naibii unde merge societatea, telul ultim, moartea prin inanitie (dar nu erau telenovela si nici OTV) dar acum...un adevarat dezastru. Si carui romani nu-i place sa detina autoritate,sa depinda naibii cineva de el macar un prichindel simpatic ce topaie si e la inceput de viata. Un sfat: lasati naibii nepoteii sa se simta bine, nu-i mai amenintati cu corectii fizice radicale!Nu va mai aratati muschii fescaiti in fata lor!
3. Strada pe care locuiesc de doua luni si pe care am copilarit a intrat si ea in atentia autoritatilor locale care si-au adus aminte de importanta ei ( curge paralel cu singurul bulevard din localitatea mea subcolinara). S-a inceput refacerea ei prin scoaterea copacilor care, chipurile, ar fi impiedicat extinderea cu 20 de cm. a strazii. Trotuarul va fi micsorat spre a mari soseaua. Strada arata golas fara acesti copaci pe care-i stiu de cand eram pusti. Oricum strategia ecologica a municipalitatii este cu cat mai putin copaci cu atat mai bine! Abia nu mai au masinile de ce sa se izbeasca. Am observat ca se face totul pentru a-i proteja pe soferi in aceasta tara, soferii sunt importanti caci, se stie, suntem o natiune motorizata, nu mai mergem nici pana la colt fara a ne sui in VW nostru nou-nout luat in leasing (sau nu). Pasons. Trecand pe langa muncitorii care se apucau de lucru de dimineata i-am observat. Aratau jalnic. Faceam mental si inconstient o comparatie cu muncitorii pe care ii vedeam (M.B. stie foarte bine) la Geneva, bine imbracati, uniform imbracati cu salopete, casti de protectie. Cu tot dichisul. Niste domni chiar daca trei sferturi or fi fost portughezi. Muncitorii acestei firme erau niste amarati care sprijineau de o lopata din 20 in 20 de metri, deja murdari, cu hainele lor chinezesti de acasa,fara nici un chef de munca, putind a transpiratie. In plus cand au scos din radacinici acei modesti salcami mi s-a spus ca au facut un show de zile mari, tipand, injurandu-se (amical, evident) cateva ore. Si-mi aduc aminte cum M.B. imi spunea ca in Carouge, un mic oras satelit al Genevei, administratia a organizat un referendum avand drept subiect taierea sau nu a unor copaci.Distanta intre civilizatia europeana si pseudo-civilizatia de tip subsaharian.

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sara imi spunea:
    "Bunicii care vorbesc asa nu sunt educati si nu trebuie sa ne mai miram ca si copiii si nepotii lor ii copiaza: nu are cine cui sa ii transmita educatia.Sigur, exista si exceptii, dar cazurile pozitive sunt exceptii. In comunism erau niste constrangeri si oamenii nu se exprimau decat in anumite limite, dar acum totul e slobod si se vede f. bine ce poate fiecare.-Doamne fereste, nu am nici urma de nostalgie, e doar o constatare.

    Cat despre Madonna,mi s-a parut mereu prea excesiva, totul e un exces la ea si in plus se vede ca e "Leoaica", e atat de narcisiaca: numai ea si numai ea, ea e "cea mai cea" si ea nu imbatraneste , ca toata lumea,si ea poate orice si tot asa. Saracul Guy Ritchie ,cand s-a despartit de ea, spunea ca erau straini de mult pt ca ea petrecea cateva ore pe zi in sala de forta, ca sa isi intretina muschii , dupa care era terminata si tot obsedata ca nu face sport destul. Asta inseamna sa nu te simti bine in pielea ta, dupa o expresie frantuzeasca, si sa fii paralel cu realitatea. Realitatea e ca toti imbatranim si ca trebuie sa gasim o cale de a asuma asta si de a imbatrani frumos, sa aratam bine si chiar dezirabil indiferent de varsta si fara sa fortam mama-natura.Sigur, muzica ei ramane faina dar ea seamana tot mai putin, fizic, cu ea! pacat!"

    RăspundețiȘtergere