miercuri, 20 mai 2009

banca

Ma enerveaza o sintagma din limbajul de lemn de tip bancar: "relansarea creditarii". De acord cu acest mecanism pentru sectorul privat care are mare nevoie sa ruleze banii, eventual cu cu cost cat mai mic (o himera in Romania) dar mi se pare complet aberant sa relansezi creditul adresat populatiei. Care este oricum indatorata pana peste cap! Mult mai inspirat ar fi sa se declare de catre cele mai inalte instante economico-politice romanesti ceva de genul : haideti bre populatie sa achitam in urmatorii ani creditele pe care le-ai contractat! Haideti sa economisim si sa nu mai imbogatim bancile astea care 99% sunt straine si pe care le doare undeva de natia valaha. Dar nu, noi dorim sa relansam creditul pentru a imbogati in continuare mediul bancar care (vezi un articol din Cotidianul de azi, 20 mai) abia asteapta sa-si repatrieze profitul in tarile muma, indiferent de acordurile semnate cu F.M.I sau Guvernul Romaniei sau Sfantul Scaun. Iar aceste banci numai nevinovat nu sunt, un exemplu relevat al acestui viciu bancar: mai nou la contractarea unui credit esti nevoit sa accepti si o EXTRAORDINARA oferta: un card cu cateva zeci de milioane oferite in niste conditii FANTASRTICE, MINUNATE, card pe care trebuie doar sa-l activezi (Dobanda minuscula etc etc.) Trebuie sa iei cardul dar daca alegi sa nu-l activezi, sa nu te tenteze, Banca te suna ingrijorata, ce se intampla de nu activati cardul ! Raspuns: nu am chef!

3 comentarii:

 1. stii care este defintia bancherului? este acea persoana care iti imprumuta umbrela cind e soare si ti'o ia cind ploua... qed.
  bogdan

  RăspundețiȘtergere
 2. Cam asa este. Eu nu sunt total si radical impotriva ideii de banca si de imprumut care este strans asociata cu economia capitalista, pe mine ma enerveaza excesul de lacomie. Ca de obieci dam dintr-o extrema in alta, de la purismul tamp si neviabil economic al comunismului care dorea sa bage sub pres ideea clara a omului de a castiga la asaltul disperat al mulgatorilor de iluzii.

  RăspundețiȘtergere
 3. Apropo de banci : Ma enerveaza enorm doua sintagme eufemistice de un ridicol garantat. Prima "crestere economica negativa"... Un nonsens adorabil. A doua: Comprimarea economiei. Ceva mai exacta dar tot aberanta. Nu zic astia scadere nici sa-i pici cu ceara.

  RăspundețiȘtergere