joi, 5 noiembrie 2009

despre batistute


Ma enerveaza un aspect banal al ...servetelelor de unica folosinta din hartie. Imi aduc aminte ca primul contact cu acestea l-am avut pe la inceputul anilor 1990 cand varul meu Ioan Meltzer venea in fiecare vara din Franta incarcat cu acele pachetele. La inceput nu mi-am dat seama ce erau dar a avut el grija sa-mi explice. Foloseam batistele clasice care, intre timp, au disparut. Treptat au inceput sa se fabrice si in Romania "batiste parfumate" de hartie, destul de fine, de o buna calitate, avand vreo 4 straturi suprapuse. Ceea ce am constata enervat este faptul ca aceste straturi au inceput sa fie din ce in ce mai putin numeroase astfel incat daca iti pui mintea cu servetelul si vrei sa-ti suflii cu adevarat nasul (care mai poate avea si destule secretii nazale- cunoscutii muci) risti ca substanta scabroasa sa se prelinga pe mana, sa-ti ajunga pe ochelari, sa-ti murdaereasca tastatura sau chiar monitorul sau in cele patru directii cardinale. O fi criza, o fi tendinta asta a societatii capitaliste de a maximaliza profitul cu orice pret sau poate concurenta acerba, nu stiu...De aceea ma vad nevoit sa indoi servetelul inainte de a o comite sanatos ceea ce va recomand si dumneavoastra mai ales ca se apropie criza porcina. (cautand pe gogal o fotografie am descoperit ca ele se mai denumesc "batitstute nazale" -induiosator diminutiv)

Un comentariu:

  1. codrutz, dragule,
    utilitatea acestor "batiste (im)parfumate" este, serios vorbind, indiscutabila... insa, conform principiului lui Murphy, "ce incepe bine, se termina rau", fabricantii romani ai acestor obiecte (care, din pacate, nu sunt singurele a caror calitate se depreciaza pe masura trecerii timpului) au matrashit proprietatzile initziale ale batistutzelor, aducindu'le la stadiul de...simbol! evident ca pretzul lor este intr-o continua creshtere... pe mine chestia asta ma enerveaza cel mai tare! io de multa vreme folosesc doua-trei deodata pentru a'mi sufla nasul... ce te faci insa daca vrei sa te shtergi in alt loc cu ele? un prieten mi'a sugerat ideea:" foloseshti degetu', taica, si apoi te shtergi cu batistutele!"... pai, nu?
    b.
    ps. nazale? pai, ce, tzi le bagi in nas??? sau s'or fi gindit bine ei, ca la cit de transparente sint, merg rasucite cite una in fiecare nara! aleluia!

    RăspundețiȘtergere